rijbewijs C

Wanneer is een rijbewijs C nodig? Dat ontdek je hier

Er zijn meerdere rijbewijzen die je kunt halen. Dit doe je altijd door een deel theoretische kennis te leren, een deel praktijklessen te volgen of een van de twee. Elk rijbewijs is echter weer anders want elk voertuig is anders. Het rijbewijs C bijvoorbeeld is een aparte categorie waar niet zomaar iedereen mee te maken krijgt. De meeste mensen kennen alleen het rijbewijs A of B, respectievelijk voor brommers en personenauto’s. Maar het rijbewijs C? Dat is voor een heel andere categorie voertuigen. 

rijbewijs C

Rijbewijs C: voor het grote werk

Als je in echt grote voertuigen wil rijden, dan heb je vaak een rijbewijs C nodig. Nee, dan bedoelen we niet een flinke Mercedes. Het rijbewijs C haal je om bijvoorbeeld te mogen rijden in een vrachtwagen. Een vrachtwagen besturen is namelijk iets heel anders dan een personenauto of brommer besturen. Het is een groot en vooral zwaar voertuig waar je maar moeilijk controle over kunt houden. Ook is sturen, achteruit rijden en invoegen heel anders met een vrachtwagen. Je hebt bovendien een dode hoek en kunt indien er ongelukken gebeuren flinke schade aanrichten. Het is daarom belangrijk dat je zo’n voertuig goed leert besturen. Daarvoor is het rijbewijs C.

Rijbewijs C1

Er is zo’n categorie van voertuigen die er een beetje tussenin zit. Dat zijn campers en caravans. Deze voertuigen zijn groter dan anderen, maar niet zo groot als een vrachtwagen. Daarom is het voldoende om daarvoor alleen het C1 rijbewijs te halen. Je mag dus niet zomaar de weg op met een caravan of camper als je niet het juiste rijbewijs hebt. Er zijn wel kleine busjes en campers die zo klein zijn, dat je met een rijbewijs B erin mag rijden. Dat wordt vaak bepaald op basis van het maximale gewicht van het voertuig. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.