Remschijven Volvo

Waarom de remschijven van je Volvo zo belangrijk zijn

Remschijven van je Volvo zijn onderdeel van het gehele remsysteem. Het zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk en toch zo veilig mogelijk je auto tot stilstand kan brengen. Dat is dus een behoorlijk belangrijk onderdeel van je auto. Maar hoe werken die remschijven Volvo precies? En moet je ze wel eens vervangen?

Remschijven Volvo

Wat de remschijven doen

Remschijven hebben een belangrijke taak, ook in een Volvo. Misschien zelfs wel juist in een Volvo, omdat dit zware auto’s zijn die doorgaans niet zomaar tot stilstand komen. Daarom hebben ze een krachtig en goed functionerend remsysteem nodig. Onderdeel van dat remsysteem zijn de remschijven. Bij het indrukken van het rempedaal wordt door een systeem van onder andere cilinders, zuigers en vloeistof druk uitgeoefend. Hierdoor worden de remblokken aangedrukt tegen de remschijf, waarna de auto op tijd langzamer gaat rijden en kan stoppen. De remschijven staan dus constant onder druk. Een remschijf wordt daarom van een massieve of een geventileerd materiaal gemaakt. De geventileerde variant heeft een bijzonder voordeel, namelijk dat de warmte die vanzelfsprekend vrijkomt bij het afremmen goed kan worden afgevoerd door de schijf. Vroeger zag je ook nog wel vaak massieve remschijven, met name in kleinere auto’s. Tegenwoordig zie je die echter bijna niet meer. 

Remschijven vervangen

De remschijven zijn dus een nogal belangrijk onderdeel, net als andere onderdelen in je remsysteem. Je moet ze daarom geregeld laten controleren. Dat doe je bijvoorbeeld tijdens de APK maar als je tussendoor het idee hebt dat je remsysteem een controle nodig heeft dan kun je altijd langs de garage rijden. De remschijven vervangen kunnen ze daar voor je doen. Je kunt dit echter ook zelf doen, maar het wordt afgeraden wanneer je weinig tot geen ervaring hebt. Remonderdelen zijn namelijk behoorlijk belangrijk en je wil dat dit zo goed mogelijk wordt gerepareerd, voor je eigen veiligheid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.