Een tachograaf, wat houdt dat eigenlijk in?

Misschien heb je er al eens van gehoord: een tachograaf. Lang niet iedereen krijgt hier in zijn of haar leven mee te maken, maar bepaalde mensen werken hier regelmatig mee. In dit artikel vind je meer informatie over wat een tachograaf eigenlijk inhoudt, wie er allemaal mee te maken krijgt en ook hoe je het gebruikt. Lees maar snel verder! 

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een apparaat dat zich bevindt in goederenvoertuigen, zoals vrachtwagens. Niet iedereen zal hier dus mee te maken krijgen in zijn of haar leven. De chauffeur van de vrachtwagen kan de tachograaf gebruiken om bepaalde gegevens bij te houden. Dit doet hij of zij door een persoonlijke pas in het apparaatje te steken, waarna er allerlei informatie tevoorschijn komt. 

Informatie die in de tachograaf kan worden opgeslagen is bijvoorbeeld de reisafstand, de snelheid die wordt aangehouden en rust/rijtijd. Vaak kun je deze data digitaal aflezen, mits er natuurlijk een werkende internetverbinding is in het voertuig. 

Waarom een tachograaf?

Het uitlezen van een tachograaf doe je niet zomaar. Wanneer je gebruik maakt van een voertuig met een tachograafplicht, zul je de data regelmatig moeten downloaden, namelijk minimaal eens in de 90 dagen. Je kunt dit echter voor de zekerheid het beste vaker doen. 

Door middel van de data wordt gekeken of de chauffeur zich wel aan bepaalde regels houdt. Neemt hij of zij wel voldoende rust- en rijtijd? Als er sprake is van een overtreding, ontvangt degene die de chauffeurs in de gaten dient te houden een melding, waarna hij of zij de betreffende chauffeur aan kan spreken op het feit dat er een overtreding plaats heeft gevonden. De data wordt uitgelezen op basis van de huidige wet- en regelgeving die geldt in Europa.

Wil je meer weten? Op deze website vind je meer informatie over dit onderwerp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.