Alles over trucks

Vrachtwagens kennen we allemaal. Als kind zijn we helemaal dol op alle transportmiddelen en machines die je je maar kunt bedenken. Ze maken gave geluiden, ze kunnen materiaal optillen en verplaatsen, en ze hebben vaak een mooi fel kleurtje. Voor een kind is dat natuurlijk helemaal het. Toch worden we met de jaren steeds minder enthousiast over dergelijke zaken. Langzaamaan veranderen vrachtwagens in slechts een vervelende chauffeur op de weg die je vast rijdt, en verder denken we er weinig over na wat er achterin vervoerd zal worden, hoe lang die chauffeur al onderweg was, en wat voor planning daar allemaal aan vooraf is gegaan. Daarom hebben we het vandaag in deze blogs over trucks: alle soorten en maten!

Logistiek

Vrachtwagens staan natuurlijk in één lijn met transport van middelen. Dat kan van alles zijn, van meubels tot voedsel. Maar wist je dat hier ook heel veel logistiek bij komt kijken? Om te zorgen dat een bedrijf op tijd voldoende voorraad ontvangt bijvoorbeeld moeten er regelmatig vrachtwagens op en neer met de goederen, en moet daarbij de files vermijden  als er haast achter zit, alternatieve routes nemen, en vervolgens de spullen op de juiste manier uitladen. Toen er een tekort was aan wc papier aan het begin van de coronacrisis werden de supermarktmedewerkers even in het zonnetje gezet voor waar zij mee om moesten gaan in de winkels, maar het is belangrijk dat we ook stilstaan bij de helden die keer op keer toch een nieuwe levering kwamen brengen. Alles wat er achter de vrachtwagens verschuild gaat vergeten we al snel. 

Soorten trucks

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten en maten trucks dan alleen de standaard transportvrachtwagen die we kennen voor winkelvoorraden. Als er namelijk een middel zoals zand of aarde vervoerd moet worden krijg je dit met een gewone deur natuurlijk niet de vrachtwagen in. Daarvoor bestaat bijvoorbeeld de kipper. Deze trucks hebben de naam kipper omdat dit afstemt van 'kieper', dit omdat je de middelen de truck in en uit kan kiepen door de schuine deur. Hiermee bespaar je veel tijd. Wat mooi is aan deze transportmiddelen en deze sector in het algemeen is dat er de laatste jaren weinig veranderingen plaatsvinden als het om machines gaat. De kieper is jaren terug al geoptimaliseerd en wordt niet verder ontwikkeld met nieuwe snufjes: deze voertuigen zijn al goed zoals ze zijn, doen hun werk zo optimaal mogelijk en er zijn er voldoende in de omgang. Daar is geen ruimte meer voor verbetering! Wanneer je zelf bijvoorbeeld zoekt naar kipper te koop, kun je al snel op betrouwbare wijze een tweedehands kipper aanschaffen. Ideaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *